CANGRUP http://www.cangrup.com Sigorta Aracılık Hizmetleri Wed, 29 Mar 2017 11:46:03 +0000 tr-TR hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 Brezilya’da 2016 Yılında Yapılan İlk Şirket Ödeme Anketi http://www.cangrup.com/etiam-laoreet-sem-eget-eros-rhoncus-5/ Thu, 02 Mar 2017 07:20:29 +0000 http://sw-themes.com/porto_dummy/?p=19 Brezilya’da 2016 Yılında Yapılan İlk Şirket Ödeme Anketi
İç karartıcı ekonomik senaryo ödeme deneyimlerini etkiliyor

  • Görüşülen şirketlerin yüzde 75’i müşterilerinden ödeme vadelerinin uzatılmasına yönelik talep almış;
  • Şirketlerin yüzde 55’ten fazlası ödenmeyen alacak oranlarında artış gözlemlemiş
  • Sektörler arası ortalamaya göre, inşaat ve tarımsal gıda sektörleri hariç ödeme gecikmelerinin süresi 30 gün (bu iki sektörde ödeme gecikmelerinin süresi >121 gün)
  • Brezilya’da vadeli satış yaygın bir uygulama. Şirketlerin neredeyse tamamı (%97) müşterilerine bu olanağı sunuyor ve bunun için belirttikleri temel gerekçe piyasadaki rekabettir.

 

Coface’ın Brezilya’da 120’den fazla şirket ile gerçekleştirdiği ilk ödeme anketi, şirketlerin halen zorlu bir ortam ile karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor. 2017 yılı daha yeni başladı ancak bu yıla ilişkin GSYH tahmini daha şimdiden sönük. Faaliyetin resesyondan çıkması beklenmesine rağmen, büyümenin yüzde 0,4 gibi çok düşük bir oranda gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Şirketlerin neredeyse yarısı müşterilerinin yaşadıkları finansal sıkıntılar sebebiyle ödeme deneyimlerinin kötüleştiğini bildirmiştir.

 

Brezilya’da vadeli satış olanağının tanınması yaygın bir uygulamadır. Ankete katılan şirketlerin neredeyse tamamı (%97) müşterilerine vadeli satış olanağı sunuyor. Bu stratejide en belirleyici etken piyasa rekabetidir; şaşırtıcı bir şekilde çok az sayıda katılımcı müşterilerinin nakit akışı sorunlarını bir etken olarak bildirmiştir.

 

İç karartıcı ekonomik ortam ödeme davranışlarının üzerine gölge düşürmüştür. Şirketlerin çoğunluğu (%58) 2015 yılında ödenemeyen alacak oranlarında 2014 yılına göre bir artış gözlemlediğini bildirmiştir. 2016 yılına ilişkin sonuç daha dağınıktır: Ankete göre şirketlerin yüzde 46’sı için ödeme deneyimleri bir önceki yıla göre kötüleşmiştir. Şirketlerin çoğunluğu için (%79), vadesi geçmiş ödemelerin süresi ortalama olarak 30 günü geçmemektedir. Katılımcıların yine aynı oranı 2016 yılında durumun değişmediğini bildirirken, yüzde 8’i iyileşme gözlemlediğini belirtmiştir.

 

Şirketlerin sadece yüzde 13’ü toplam risk oranlarının (toplam vadesi geçmiş satışların toplam satışlara oranı) yüzde 5’i geçtiğini bildirmiştir. Şirketlerin neredeyse yüzde 40’ı için bu oran toplam cirolarının yüzde 0,5’i ile yüzde 2’si arasındadır.

 

Katılımcıların yüzde 57’sine göre, ödeme vadelerinin uzatılmasını talep eden müşterilerin en yaygın olarak öne sürdüğü gerekçe finansal güçlüklerdir. Bunu ‘müşteri portföylerinde ödenmemiş alacak oranlarının yüksek olması’ ve ‘müşteri yönetimi sorunları’ takip etmektedir. Ayrıca, şirketlerin yüzde 81’i müşterilerinin performansını etkileyen ana makro etken olarak ekonomik resesyonu bildirmiştir.

]]>
Coface Grubu: İcra Kurulu Atamaları http://www.cangrup.com/coface-grubu-icra-kurulu-atamalari/ http://www.cangrup.com/coface-grubu-icra-kurulu-atamalari/#respond Thu, 02 Feb 2017 07:19:27 +0000 http://sw-themes.com/porto_dummy/?p=18 Coface’ı piyasadaki en çevik küresel ticari alacak sigortası şirketi haline getirmeyi amaçlayan üç yıllık stratejik “Fit-to-Win” planının uygulanması kapsamında Grubun İcra Kurulunda 3 Nisan 2017 tarihinden itibaren geçerli olacak değişiklikler yapılacaktır.
42 yaşındaki Cécile Paillard Akdeniz ve Afrika Bölgesi CEO’su olarak Antonio Marchitelli’den görevi devralacak ve Milano’da çalışacaktır
Cécile Coface’a katılmadan önce 17 yıldan uzun bir süre boyunca Axa Grubunda çalışmıştır. Stratejik denetim direktörü ve daha sonra Grubun Stratejik planlama yöneticisi olarak görev yaptıktan sonra, 2010 yılında Axa’nın 29 ülkeyi kapsayan EMEA LATAM bölgesinde Üst Düzey Geliştirme Sorumlusu olmuştur. Cécile Paillard bu görevi kapsamında çeşitli stratejik pazarlarda (Brezilya, Kolombiya, Cezayir…) Axa için giriş ve konsolidasyon stratejilerini yönetmiştir. 2014 yılında Axa Seguros Brezilya ve Axa Corporate Solutions LATAM için Üst Operasyonlar Sorumlusu görevine yükselmiştir. Bu görevi kapsamında Brezilya’da bağlı ortaklıkların kurulması ve Latin Amerika’da büyük risk faaliyetlerinin geliştirilmesi misyonunu üstlenmiştir. Cécile Paillard ISC Paris İşletme Okulu mezunudur ve Lyon Yönetim Okulunda finansal mühendislik alanında yüksek lisans eğitimi almıştır.

 

2013 yılından bu yana Akdeniz ve Afrika Bölgesi CEO’su olarak görev yapmakta olan 48 yaşındaki Antonio Marchitelli Batı Avrupa Bölgesi CEO’su olacaktır. Antonio Paris merkez ofisinde çalışacaktır.

 

Hem elektronik mühendisliği hem de bankacılık, finansman ve işletme alanında lisans eğitimi almış olan Antonio, kariyerine Accenture’da danışman olarak başlamıştır. Başlangıçta iş süreçlerinin yeniden tasarlanması üzerinde uzmanlaşan Antonio’nun kariyeri 1990’ların sonlarında stratejik fonksiyonlara doğru evrilmiş bankacılık-sigorta şirketlerinin dönüşümü üzerinde çalışmaya başlamıştır. 2003 yılında Axa Grubu’na katılmış ve burada Akdeniz ve Latin Amerika bölgelerinde çeşitli pozisyonlarda görev yapmıştır. Özellikle yükselen piyasalar olmak üzere büyüme ve karlılık stratejilerinin uygulanması sorumluluğunu üstlenmiştir.

 

2013 yılından bu yana Batı Avrupa Bölgesi ve Fransa CEO’su olarak görev yapmakta olan 52 yaşındaki Cyrille Charbonnel, risk değerlendirme, bilgi, alacak tahsilatı ve ticari sigortalama faaliyetlerini kapsayan yeni Grup Sigortalama Bölümünün başına geçmiştir.

 

Bu bölümün kurulması fikrinin temelinde, Coface’ın sigortalama süreçlerini güçlendirme, risk analizinin granülerliğini arttırma ve sigortalama politikalarını geliştirme olarak tanımlanan stratejik önceliği yatmaktadır.

 

CEO Xavier Durand’ın bu konudaki görüşleri şöyle: “Coface’ın İcra Kurulunda yaşanan yenilenme, “Fit to Win” stratejimizin hedeflediği büyük çaplı dönüşümü desteklemektedir. Üyelerinin sağlam ve çeşitlendirilmiş deneyimlerini esas alarak, Coface’ın strateji, yenilikçilik, dijitalleşme, araçlar ve süreçler gibi birçok alandaki dönüşümünü hızlandıracaktır.”

 

Coface Grubu’nun Yeni İcra Kurulu:

 

Xavier Durand, İcra Kurulu Başkanı

 

– Valérie Brami, Baş Operasyonlar Sorumlusu

– Nicolas de Buttet, Risk Değerlendirme ve Enformasyondan sorumlu Sigortalama Direktör Yardımcısı,

– Cyrille Charbonnel, Sigortalama Direktörü

– Nicolas Garcia, Ticari Direktör

– Carole Lytton, Genel Sekreter

– Carine Pichon, Finans ve Risk Direktörü

– Thibault Surer, Strateji ve İş Geliştirme Direktörü

– Bhupesh Gupta, Asya Pasifik Bölgesi CEO’su

– Katarzyna Kompowska, Orta Avrupa Bölgesi CEO’su

– Antonio Marchitelli, Batı Avrupa Bölgesi CEO’su

– Fredrik Mürer, Kuzey Amerika Bölgesi CEO’su

– Cécile Paillard, Akdeniz ve Afrika Bölgesi CEO’su

– Bart Pattyn, Latin Amerika Bölgesi CEO’su

– Téva Perreau, Kuzey Avrupa Bölgesi CEO’su

]]>
http://www.cangrup.com/coface-grubu-icra-kurulu-atamalari/feed/ 0
2017 Ülke Riski Konferansı http://www.cangrup.com/2017-ulke-riski-konferansi/ Fri, 13 May 2016 10:15:23 +0000 http://sw-themes.com/porto_dummy/?p=17 2017 yükselen ülkeler için siyasi risklerin ve bankacılık risklerinin öne çıkacağı bir yıl olacak

Son zamanlardaki ekonomik iyileşmeye karşın, bu yıl belirsizlikler küresel ekonomik ortama damgasını vurmaya devam edecek. Dünya ticareti korumacılık tehdidi altında

Dünya ekonomisindeki büyümede üst üste iki yıldır yaşanan yavaşlamanın ardından, 2017 yılında görünüm biraz iyileşecektir (yüzde 2,5’ten yüzde 2,7’ye). Bunda, Çin’deki yavaşlamayı dengeleyen Brezilya ve Rusya’daki toparlanma sebebiyle yükselen piyasalardaki sıçrama (%4,1 büyüme) etkili olacaktır. Gelişmiş ülkeler ise yüzde 1,6 ile istikrarlı bir büyüme kaydedecektir.
Donald Trump’ın seçilmesi sonrasında korumacı önlemlerin yeniden ortaya çıkması, dünya ticaretindeki cansız gelişmeyi (2002 ile 2007 arasında ortalama yüzde 7 artmasına rağmen 2008 ile 2015 arasında yüzde 2,2 ve 2017 yılında tahmini yüzde 2,4) daha da ağırlaştırabilir. Kısa vadede, bu önlemler Orta Amerika (özellikle Honduras, El Salvador, Meksika ve Ekvador) ve bazı Asya ülkeleri (örneğin Vietnam ve Tayland) gibi ABD ekonomisine yoğun bir şekilde ihracat yapan diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında döngünün sonunda Amerikan ekonomisi
üzerinde daha küçük bir etki yaratacaktır (yüzde +1,8).

 

Meksika’nın ABD’ye yaptığı ihracata olan güçlü bağımlılığı (GSYH’sının yüzde 7’si düzeyinde) göz önüne alındığında, yüksek enflasyonun ve azalan yatırımların ortaya çıktığı bir bağlamda, ülkenin risk derecelendirme notunu B’ye düşürmüştür. Ancak, Arjantin “Trump” etkisine karşı nispeten daha bağışık olacak ve geçirdiği zor yılın ardından yapmış olduğu reformların meyvelerini toplamaya başlayacaktır. Dolayısıyla, Coface Arjantin’in ülke risk notunu B’ye çıkarmaktadır

 

2017 yılında küresel siyasi riskler rekor derecede yüksek seviyelerde olacak

 

2017 yılında siyasi riskler önemli bir endişe teşkil etmeye devam edecektir.

 

Gelişmiş ülkeler arasında, bazı belirleyici seçim savaşının sonuçlarını ve Brexit’in kesin koşullarının detaylarını bekleyen Avrupa en fazla siyasi belirsizlikle karşı karşıya olan bölge olacaktır. Geçtiğimiz yıl, Coface’ın Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere’ye ilişkin siyasi risk göstergesi ortalama 13 puan yükselmiştir. İngiltere referandumu ile benzer ölçekte yeni büyük siyasi çalkantıların meydana gelmesi halinde, Avrupa’daki büyüme ortalama 0,5 puan yavaşlayacaktır.

]]>
Polonya Ödeme Anketi: Polonyalı şirketler arasında ödeme gecikmeleri yayılıyor http://www.cangrup.com/polonya-odeme-anketi-polonyali-sirketler-arasinda-odeme-gecikmeleri-yayiliyor/ http://www.cangrup.com/polonya-odeme-anketi-polonyali-sirketler-arasinda-odeme-gecikmeleri-yayiliyor/#respond Sun, 13 Mar 2016 10:13:30 +0000 http://sw-themes.com/porto_dummy/?p=16 Polonya Ödeme Anketi: Polonyalı şirketler arasında ödeme gecikmeleri yayılıyor

 

Coface’ın ödeme anketi Polonyalı şirketler arasında vadeli satışların giderek daha yaygın bir şekilde kullanıldığını teyit ediyor. Vadeli satış yaygın bir uygulama haline gelmesine rağmen, bu alacakların zamanında ödendiği anlamına gelmiyor. Coface’ın anket sonuçları Polonyalı şirketlerin neredeyse dörtte birinin vade tarihinden itibaren en az üç ay geçen vadesi geçmiş ödemeler ile karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Genel olarak, ödenmemiş alacaklar azalmaya başlayacaktır, ancak bu her sektörde belirgin bir şekilde gerçekleşmeyecektir.
Coface’ın Polonya’da ödeme deneyimleri ile ilgili olarak uyguladığı ilk çalışma ekonomideki geçici bir yavaşlama döneminde gerçekleştirilmiştir. AB’nin eş finansman sağladığı yatırımlardan katkının düşük olması ve şirketler arasındaki artan belirsizlik algısı sabit sermaye yatırımlarında bir daralmaya yol açmıştır. Ancak bu durum geçtiğimiz yıl Polonya’nın genel büyüme performansı üzerinde yıkıcı etkiler yaratmamıştır. Coface Polonya’nın 2016 yılındaki GSYH artış oranının yüzde 2,7’ye ulaştığını tahmin etmekte ve 2017 yılında bu artışın daha da hızlanarak yüzde 3,1’e ulaşacağını öngörmektedir.

 

Vadeler kısa ancak gecikmeler uzun süreli

 

Vadeli satışlar piyasa uygulaması haline gelmiştir ve artık Polonyalı şirketlerin çoğunluğu tarafından teklif edilmektedir. Ancak, işletmeler ödemeler için uzun süre bekleme konusunda isteksizdir ve ortalama olarak 30 güne kadar olan kısa vade süreleri piyasaya hakim durumdadır. Taşımacılık, metal ve inşaat sektörleri daha cömert ve daha uzun vade süreleri sunmaktadırlar. Öte yandan, tekstil – hazır giyim, gıda ve perakende sektörleri bu konuda en kısıtlayıcı sektörlerdir. Polonyalı şirketler vadeli satışların getirdiği risklerin farkındadır. Ankete katılan şirketlerin çoğu vade süreleri ile ilgili yazılı iş yapma koşul ve hükümlerine sahiptir. Ödeme risklerinin azaltılması konusunda en yaygın olarak kullanılan araçlar arasında müşterinin mali durumunun değerlendirmesi, ödemelerin izlenmesi, ticari alacak sigortası ve alacak tahsilatı hizmetleri yer almaktadır.

 

Coface Orta ve Doğu Avrupa ekonomisti Grzegorz Sielewicz’in bu konudaki görüşleri şöyle: “Standart uygulama haline gelen sadece vadeli satış değildir. Ne yazık ki, ödeme gecikmeleri de Polonyalı şirketler arasında yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Polonyalı şirketlerin çoğunluğu ödeme gecikmeleri yaşıyor ve en uzun gecikmeler inşaat ve taşımacılık sektörlerinde kaydediliyor. Sektörler arası ortalama 51,5 gün olmasına karşın, bu sektörler neredeyse sırasıyla 84 ve 113 güne kadar gecikmeler bildiriyor”

 

Coface’ın anketi şirketlerin üçte ikisinin en fazla 60 güne kadar vadesi geciken ödeme bildirdiğini ortaya koymaktadır. Öte yandan, Polonyalı şirketlerin neredeyse dörtte biri vade tarihinden itibaren en az üç ay geçmiş ödenmemiş alacaklar ile karşı karşıyadır. Coface’ın deneyimleri vade tarihinden itibaren altı ay geçtikten sonra ödenmemiş alacakların yaklaşık yüzde 80’inin hiç ödenmeyeceğini gösterdiğinden dolayı, vadesi en uzun süre geciken geçmiş alacaklar özellikle zararlı olabilmektedir. Polonyalı şirketlerin neredeyse yüzde 4’ü bu tip uzun süreli gecikmiş ödemeler bildirmektedir. Anket ayrıca daha eskiye dayanan ödenmemiş alacakların şirketlerin cirolarının kayda değer bir payını oluşturduğunu göstermektedir. Her beş şirketten birisi bu uzun süreli gecikmiş alacakların cirolarının yüzde 10’dan fazlasına karşılık geldiğini bildirmiştir. Coface’ın hesaplamalarına göre, ödeme gecikmelerine ilişkin sektörler arası ortalama 51,5 gündür. Ancak ekonominin belirli segmentleri çok daha uzun ödeme süreleri bildirmektedir. (Özellikle taşımacılık; 112,9 gün ve inşaat; 83,6 gün). Vadesi geçmiş ödemelerde gecikme süresinin en kısa olduğu sektör, ortalama 19,3 gün ile perakende sektörüdür.

 

Ufukta iyileşmeler görünüyor

 

Bu yıl Polonya’nın GSYH artışının hız kazanması ile birlikte, Polonyalı şirketler 2017 yılında iş yapma koşullarının iyileşmesini ve vadesi geçmiş ödemelerin istikrara kavuşmasını, hatta azalmasını bekliyorlar. Ancak, anket katılımcılarının çoğunluğu geçtiğimiz yıl kaydedilen yavaşlamanın kısa süreli bir yavaşlama olduğuna inanıyor ve yüzde 40’ı önümüzdeki altı aylık dönemde satışlarda bir artış yaşanacağını, yüzde 54’ü de karlılığın yükseleceğini öngörüyor. Sektörel dağılıma bakıldığında, özellikle perakende, enerji, tekstil – hazır giyim ve otomotiv sektörlerinde satışlarda bir iyileşme bekleniyor. Öte yandan, taşımacılık, metal, BİT ve inşaat sektörleri önümüzdeki altı aylık dönemde satışların azalmasını bekliyor.

 

Vadesi geçmiş alacaklar ile ilgili olarak gelecekteki genel tahminler bakımından, ankete katılan şirketlerin neredeyse yarısı önümüzdeki altı aylık dönemde bir değişiklik beklemiyor. Ödenmemiş alacakların azalmasını bekleyen şirketlerin oranı (%29) bir artış bekleyen şirketlerin oranına (%22) göre daha yüksektir. Sektörel dağılım bazı sektörlerin önümüzdeki aylarda diğer sektörlere göre vadesi geçmiş ödemelerden daha fazla etkileneceğini göstermektedir. İnşaat sektöründe, şirketlerin yüzde 55’i vadesi geçmiş ödemelerin artmasını beklerken, sadece yüzde 12’si bir azalma beklemektedir. Bu bulgu, Polonya’nın inşaat sektörünün Kasım 2016’dan bu yana en düşük kademeye (çok yüksek risk) indirildiği Coface sektörel risk değerlendirmeleri ile de uyumludur. Mevcut AB bütçesinden sağlanan finansmandaki iyileşmeler doğrultusunda, inşaat sektörü iş ortamındaki iyileşmeden yararlanacak ve likidite riskleri azalmaya başlayacaktır. Geçtiğimiz yıl inşaat ve bina yatırımlarının azaldığı göz önüne alındığında, özel sektörün sabit varlıklara yapacağı yatırımlardan elde edeceği faiz getirisi de inşaat sektörünün desteklenmesine yardımcı olacaktır. 2017 yılı bazı iyileşmeler sergileyecek olmasına rağmen, bunlar muhtemelen yılın ikinci yarısına kadar algılanamayacaktır. Öte yandan, taşımacılık sektöründeki şirketlerin nispeten önemli bir oranı (%39) vadesi geçmiş ödemelerinin artmasını beklerken, yüzde 8’i azalmasını ve yarıdan fazlası herhangi bir değişiklik olmamasını beklemektedir. Taşımacılık sektörünün başlıca endişeleri küresel ticaretteki zayıflayan dinamikler, bazı Batı Avrupa ülkelerinin karayolu taşımacılığı için uygulamaya koyduğu korumacı önlemler ile ve boş iş pozisyonlarının doldurulmasındaki giderek büyüyen zorluklar ile ilgilidir. Bu faktörler bu yıl taşımacılık sektörünü baskılamaya devam edecektir. Öte yandan, önümüzdeki altı aylık dönemde vadesi geçmiş ödemelerde en güçlü azalma bekleyen sektörler arasında tekstil ve hazır giyim, metal ve otomotiv sektörleri yer almaktadır.

]]>
http://www.cangrup.com/polonya-odeme-anketi-polonyali-sirketler-arasinda-odeme-gecikmeleri-yayiliyor/feed/ 0